Liceul Tehnologic,,Gheorghe Miron Costin,, Constanța anunță continuarea proiectului Erasmus+,,Absolvenți competitivi pe piața muncii europene,, dupa perioada pandemica cu care ne-am confruntat cu toti,al cărui obiectiv principal este formarea de competențe generale și tehnice,la un înalt nivel de calitate în formarea inițială pentru un total de 33 elevi,și anume 16 elevi cu calificarea profesională -Tehnician în industria alimentară și 17 elevi de la învățământul profesional cu calificările profesionale -Bucătar și Ospatar-chelner,vanzator in unitati de alimentatie. Principalele activități din cadrul proiectului au fost mobilitățile de învățare pe termen scurt,realizate în parteneriat cu firme de profil din domeniul industriei alimentare din Granada,Spania și turismului și alimentației din Barcelos,Portugalia în parteneriat cu organizații intermediare cu o foarte mare experiență în managementul mobilităților de învățare. Primul flux de elevi a plecat în Spania în perioada 01.12.2019-21.12.2019 Al doilea flux de elevi a plecat în Portugalia în perioada 13.06.2021-03.07.2021.
Responsabil de proiect, prof.Semra Curtomer
Diseminarea rezultatelor ERASMUS+ Proiectul nr. 2017-1-RO01-KA102-036160, cu titlul ABILITĂȚI ȘI COMPETENȚE DEZVOLTATE PRIN MOBILITATE ÎN SCOP EDUCAȚIONAL
A ÎNVĂȚA ÎN RITM MEDITERANEEAN
În ultimii ani, elevii și profesorii Liceului Tehnologic „Gheorghe
Miron Costin” Constanța au fost implicați în mai multe proiecte de mobilitate
Erasmus+, care au permis deschiderea de noi ferestre către lumea europeană, fapt
care a avut drept consecință dezvoltarea profesională dar și modelarea
personalității educabililor.
În data de 15 aprilie 2018, 16 elevi ai claselor a X-a D, calificarea
brutar-patisier-preparator produse făinoase și a X-a E, calificarea bucătar,
din învățământul profesional (nivel 3 de calificare), însoțite de două dintre
cadrele didactice cu experiență, d-nele profesoare Azis Kamer-Birsen și
Asănăchescu Sofia, s-au îmbarcat în avion pentru a descoperi o lume nouă la
Paphos, oraș situat pe coasta de sud-vest a Ciprului. Insula situată în bazinul
estic mediteraneean, leagăn al unei culturi și civilizații multi-milenare, va
fi gazda elevilor constănțeni pentru o perioadă de trei săptămâni, în
concordanță cu cerințele proiectului Erasmus+ - Abilități și competențe
dezvoltate prin mobilitate în scop educațional.
În această perioadă, tinerii își vor însuși noi cunoștințe, vor dobândi
abilități extinse și își vor dezvolta atitudini specifice domeniului lor de
activitate, fapt care va reprezenta o opțiune suplimentară la portofoliul
personal de dezvoltare profesională.
În Cipru, elevii nu se vor bucura numai de ocazia împlinirii
profesionale ori de soarele generos și marea răcoritoare ci și de activitățile
pregătite de către organizatori, în regiuni încărcate de istorie și în zone cu
caracter tradițional.
La sfârșitul acestei perioade, ei vor fi recompensați printr-un
certificat de mobilitate Europass la întoarcerea în țară, document semnat și
ștampilat de către directorul unității școlare și înregistrat în Registrul de
evidență a documentelor.
Rezultatele învățării vor fi transferate și validate în România de
către cadrele didactice din comisia de validare, în baza normativelor în
vigoare, în baza unei proceduri interne pentru transferul și validarea
rezultatelor învățării.
Deoarece competențele dezvoltate prin stagiu se regăsesc în cadrul
Standardului de pregătire profesională, școala va transfera și recunoaște
oficial competențele, abilitățile și cunoștințele dobândite în această
perioadă, atribuind note la modulul parcurs, iar elevii nu mai parcurge
procesul de evaluare aferent acestor competențe.
Proiectul conține și o a doua mobilitate, tot de trei săptămâni, pentru
un număr de încă 16 elevi dar din alte două clase, având calificarea
„Organizator banqueting” - învățământul liceal tehnologic (nivel 4 de
calificare). Aceasta se va desfășura în aceeași locație dar la sfârșitul lunii
mai și începutul lunii iunie, anul curent.
A ÎNVĂȚA ÎN RITM MEDITERANEEAN
Proiect ERASMUS+2017-1-RO01-KA102-036160 ,,Abilități și competențe dezvoltate prin mobilitate în scop educațional"
Proiectul „Abilități și
competențe dezvoltate prin mobilitate în scop educațional" a fost
declanșat de nevoia aprofundării şi diversificării formării iniţiale de
specialitate prin plasament în unităţi de profil din piaţa europeană a muncii
şi termeni concreţi din nevoia atingerii criteriilor de performanţă de către
elevii din aceste calificare, prin parcurgerea orelor de pregătire practică
aferente modului IV „Responsabilitatea la locul de muncă” - pregătire practică
comasată - C.D.L. Demersul principal a fost centrat pe găsirea unor parteneri
viabili şi care să răspundă specializării şi nevoilor de formare ale membrilor
grupului ţintă şi care să furnizeze tutoratul, mentoratul şi expertiza de
specialitate necesare parcurgerii conţinuturilor tematice aferente rezultatelor
învățării. Am utilizat in mod special
platforma e-Twinning ,precum si
legaturile stabilite in proiectele anterioare.
Prin intermediul legăturilor
stabilite prin intermediul firmei intermediare Rivensco Consulting Ltd, a fost contactat
restaurantul unuia complex turistic din oraşul Paphos - St. George Hotel
Enterprises.
Împreună cu partenerii ciprioți s-a
stabilit ca stagiul de formare profesională la care vor participa cei 33 de
elevi se va desfăşura în două fluxuri, perioade în care vor fi abordate
conținuturile de instruire practică din modulele aprobate prin planurile cadru:
• pentru clasa a X-a, învățământ
profesional - O.M.E.N. nr. 3152/2014, anexa 1, calificarea Brutar-patiser,
preparator produse făinoase, S.P.P.-C.D.L. „Responsabilitatea la locul de
muncă” - 90 ore, 9 elevi, fluxul I - mai-iunie
2018;
• pentru clasa a X-a, învățământ
profesional - O.M.E.N. nr. 3152/2014, anexa 1, calificarea Bucătar,
S.P.P.-C.D.L. „Responsabilitatea la locul de muncă în bucătărie” - 90 ore, 9
elevi, fluxul I - mai-iunie 2018;
•
pentru clasa a X-a, liceu tehnologic - O.M.E.C.T.S. nr. 3081/2010, anexa
2, calificarea Organizator banqueting, P.P.C. (Pregătire practică comasată) -
C.D.L. „Responsabilitatea la locul de muncă” - 90 ore, 9 elevi, fluxul II -
iulie 2018;
• pentru clasa a XI-a, liceu tehnologic -
O.M.E.C.I. nr. 3142/2009, anexa 4, calificarea Organizator banqueting, S.P.P.
(Stagii de pregătire practică) - Modul VI „Igiena, securitatea muncii și
protecția mediului” (30 ore) și Modul VII „Oferta de meniuri” (60 ore) - total
- 90 ore - 9 elevi, fluxul II - iulie 2018. Pentru participantii din
invatamantul profesional au fost selectate in special Unitatile de Competente
pentru care scoala si agentii economici locali au deficiente in a le indeplini
in totalitate.
Durata planificată a mobilităţii a
fost stabilită de comun acord cu instituţiile de primire la 15 zile efective,
adică 90 de ore - mobilitatea devine parte integrantă a formării profesionale asigurate
de şcoală, iar aceasta va putea recunoaște și transfera rezultatele învățării
dobândite.
Considerata de mulți ca fiind o ţară
înrudită cu Grecia, Cipru are o situație socio-politico-economică diferită și
complexă, fiind, cu toate acestea, o excelentă destinaţie de turism, necesitând
servicii de servire și de producție culinară competente. Cipru, o țară cu un
trecut și prezent furtunos, aflat la confluența multor curente culturale și
religioase, a dat dovadă, mai ales în ultimele decenii de spirit practic
identificând și implementând soluții economice eficiente, adaptate situației
sale specifice.
Cipru prezintă o bucătărie
specifică, în care bucătăriile grecească și turcească se împletesc în mod
armonios, ca nicăieri altundeva în lume. Preparatele tradiționale au la bază și
numeroase rețete de patiserie. Oferirea acestor comori gastronomice implică o
bună stăpânire a tehnicilor de servire.
Unităţile de stagiu, prin grija şi nevoia
de a asigura servicii de calitate, beneficiază de meniuri complexe, specifice,
produse alimentare de calitate și proaspete. Clienţii sunt răsfățați cu
preparate culinare deosebite obținute în spații de producție dotate adecvat, cu
întreaga tehnologie necesară realizării lor, cu respectarea strictă a normelor
de igienă și protecţia muncii, fiind deservite de specialişti în prepararea şi
servirea acestora.
Elevii au astfel posibilitatea de
a cunoaşte şi învăţa utilizarea utilajelor, echipamentelor şi tehnologiilor
specifice de prelucrare a produselor alimentare dar şi semnificația practică a
procesului de organizare şi coordonare a producție și serviciilor, satisfacerea
cerinţelor clienţilor, respectarea strictă a normelor de securitate alimentară
şi protecţia consumatorului.
Grupul tinta este alcatuit din 33 de
elevi care au fost selectati din 4
clase: învățământ profesional 2 clase a X-a (calificările
Brutar-patiser-preparator produse făinoase și calificarea Bucătar)- 18
participanti și liceu tehnologic 2 clase - a X-a și a XI-a, (calificarea
Organizator banqueting),18 participanti .Strurctura grupului tinta din care se
va realiza selectia este urmatoarea:
-50% provin din
mediul rural
-20% prezintă
situație financiară dificilă
-15% situație
financiară bună
-50% primesc
burse profesionale
Participanții se pregatesc
sa lucreze in industria turismului, alimentație, industriei alimentare sau sa-si deschida propria afacere. Industria
alimentară,turismul și alimentașia au nevoie de profesionişti, de oameni
calificaţi care să ofere expertiză şi calitate în promovarea şi prestarea
serviciilor turistice. În acest sens, instituţia noastră de învăţământ asigură
o pregătire de specialitate complexă pentru viitorii lucrători din
turism,alimentație, industrie alimentară pentru cea mai importantă zonă
turistică a României , litoralul
românesc.
Pregătirea de specialitate
realizată de şcoală este centrată pe atingerea rezultatelor învățării dobândite
pe parcursul desfăşurării orelor de instruire practică în şcoală, insa nu toate
unitatile de competente pot fi dezvoltate in cadrul acestui tip de pregatire.
Elevul se va perfecţiona în mediul
antreprenorial cipriot care îi oferă o largă perspectivă de formare
profesională, Cipru fiind o ţară cu servicii
dezvoltate. El va parcurge conţinuturile tematice legate de
„Responsabilitatea la locul de muncă”
care ajută elevii să participe alături de agenţii economici la problemele din
producţie şi la găsirea unor soluţii de rezolvare a acestora, să lucreze cu
resurse reale, cu parteneri reali, realizând astfel tranziţia de la şcoală la
locul de muncă.
Responsabil proiect,
Prof.Semra CURTOMER
IMAGINI DIN
CIPRU DIN PRIMUL FLUX DE MOBILITATE
PROIECT DE MOBILITATE "SERVICII HOTELIERE LA STANDARDE EUROPENE"
“ORGANIZARE ȘI SPECIALIZARE ÎN BANQUETING”
Liceul Tehnologic "Gheorghe Miron Costin" · Pagină Proiect Erasmus “ ORGANIZARE ȘI SPECIALIZARE ÎN BANQUETING” Postați ca Gheorghe Miron Costin Actualizați Reveniți la mesajul nefinalizat Previzualizați Închideți ScriețiHTML Link
În anul şcolar 2014 - 2015 LICEUL TEHNOLOGIC “GHEORGHE MIRON COSTIN” CONSTANȚA, este beneficiarul proiectului nr. 2014-1-RO01- KA102-001287, cu titlul “Organizare și specializare în banqueting” din cadrul Programului Uniunii Europene pentru educaţie, formare profesională, tineret şi sport 2014-2020 – Erasmus+.
Proiectul se adresează elevilor clasei a X-a C, calificarea -,,Organizator banqueting,, din cadrul Programului Erasmus+, Acţiunea Cheie 1: mobilitatea persoanelor în scopul învățării, se derulează prin Agenţia Națională pentru programe comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării și Tineretului.
Mobilitatea se desfăşoară în oraşul spaniol Granada în colaborare cu hotel Corona de Granada și orașul portughez Barcelos în colaborare cu hotel Terco, pe două fluxuri: – fluxul I (8 elevi și un profesor însoțitor), în perioada 07.04-27.04.2015
– fluxul II (8 elevi și un profesor însoțitor), în perioada 16.06-06.07.2015
În luna noiembrie au început procedurile de selecţie a elevilor participanţi la mobilitate, conform reglementărilor din proiect.
Obiectivul general
Aprofundarea şi diversificarea formării de specialitate, în relaţie directă cu piaţa concurenţială a forţei de muncă din domeniul turismului și alimentației în vederea creşterii calităţii educaţiei şi formării şi o mai bună tranziții de la scoală la viața activă.
Obiectivele specifice
1. Dezvoltarea abilităţilor şi deprinderilor practice ale elevilor referitoare la cunoaşterea şi executarea operaţiilor de bază în vederea
obţinerii produselor gastronomice şi prestarea de servicii de calitate superioară;
2. Aprofundarea de cunoştinţe şi abilităţi de bază privind principiile gastronomice, promovarea activităţilor de servire, organizarea şi coordonarea serviciilor de protocol;
3. Facilitarea integrării pe piaţa muncii europene prin contactul cu un mediu economic şi socio-cultural nou;
4. Dezvoltarea unui parteneriat transnațional care să sprijine mobilitatea tinerilor și să contribuie la sporirea atractivității și calității educației și formarii.
La încheierea mobilităților elevii vor deține abilităţi de:
- disponibilitate faţă de sarcinile de lucru;
- lucru în echipă;
- recunoaştere a drepturilor clienţilor;
- prestare de servicii către clienţi corespunzătoare standardelor;
- comunicare într-o limbă străină.
Competenţele de:
- aplicare a legislaţiei privind igiena şi securitatea muncii;
- desfăşurare de acţiuni de evitare a riscurilor privind igiena şi securitatea muncii;
- aplicare a măsurilor de protecție a mediului;
- pregătire pentru integrare la locul de muncă;
- tranziţia de la şcoală la locul de muncă;
- satisfacerea cerinţelor clienţilor.
Elevii obţin recunoaşterea europeană a competenţelor dobândite prin eliberarea certificatelor de participare şi Europass Mobility cu ajutorul cărora devin adevăraţi cetăţeni europeni, putându-se angaja mai uşor pe piaţa europeană a muncii.
Proiectul este finanțat de Comisia Europeană prin Programul de Învățare pe Tot Parcursul Vieții.
Responsabil proiect,
Prof.ing.Semra Curtomer
PROIECT COMENIUS "TRADITIONAL JOBS AND ACQUIRING SKILLS FOR NEW JOBS"
Liceul Tehnologic “Gheorghe Miron
Costin” din Constanţa derulează în perioada 2013-2015 proiectul
multilateral Comenius ”TRADITIONAL JOBS AND ACQUIRING SKILLS FOR
NEW JOBS” cu numărul de referinţă COM-13-PM-568-CT-IT,
în parteneriat cu:
1. Obshtoobrazovatelno
uchilishte Hristo Smirnenski – Kochan, Bulgaria;
2. Lycee
des metriers Jean Caillaud – Ruelle sur Touvre, Franța
3. 3
Geniko Lykeio – Tripolis, Grecia
4. I.I.S.
"Carlo & Nello Rosselli" – Aprilia, Italia
5. IV
Liceum Ogólnokształcące im. Karola Kazimierza Kurpińskiego – Leszno, Polonia
6. Özel
Fatih Sultan Anadolu Öğretmen Lisesi – Nazilli, Turcia
A
doua reuniune a fostin Grecia, în perioada 13-17 ianuarie 2014.
Prima zi a fost dedicată activităţilor în şcoala unde am fost
întâmpinaţi de directorul şcolii, colectivul de cadre didactice şi, de
asemenea, de elevii şcolii.
După vizitarea şcolii şi o
activitate în care fiecare echipă s-a prezentat pe scurt, împărţiţi în mai multe
grupe, am asistat la o oră de curs.
După aceea am vizitat biblioteca din localitate
unde au fost invitate oficialităţi locale şi unde fiecare echipă a prezentat
materialul: „Traditional jobs in my country”
Tot în prima zi am făcut o vizită într-o fabrică de
mobilă unde ni s-a explicat şi arătat procesul tehnologic de fabricare a
mobilei.
A doua zi am făcut
vizită de lucru în Atena unde am vizitat muzeul Acropole.
A treia zi am vizitat o şcoală de arte şi meserii
cu specific de prelucrarea metalului.
De asemenea, am vizitat
un muzeu în aer liber, o moară de apă.
Următoarea mobilitate va fi în România în perioada
17-21 martie.
Proiect finanţat de Comisia
Europeană prin Programul de Învățare pe Tot Parcursul Vieții. Acest material reflectă doar opinia
autorilor şi nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a AN sau a Comisiei
Europene.
Toate informaţiile reprezintă
responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect a Liceului Tehnologic
”Gheorghe Miron Costin” din Constantța iar Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare
în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi Comisia Europeană nu sunt
responsabile pentru modul în care este folosit conţinutul acestor informaţii.
Liceul Tehnologic
“Gheorghe Miron Costin” din Constanța derulează în
perioada 2013-2015 proiectul multilateral Comenius ”TRADITIONAL JOBS AND ACQUIRING
SKILLS FOR NEW JOBS” cu numărul de referință COM-13-PM-568-CT-IT, în
parteneriat cu:
1.
Obshtoobrazovatelno uchilishte
Hristo Smirnenski – Kochan, Bulgaria;
2.
Lycee des metriers Jean
Caillaud – Ruelle sur Touvre, Franța
3.
3 Geniko Lykeio – Tripolis, Grecia
4.
I.I.S. "Carlo & Nello
Rosselli" – Aprilia, Italia
5.
IV Liceum Ogólnokształcące im.
Karola Kazimierza Kurpińskiego – Leszno, Polonia
6.
Özel Fatih Sultan Anadolu
Öğretmen Lisesi – Nazilli, Turcia
Obiectivele proiectului sunt:
-
Creșterea numărului de elevi care
își continuă studiile după terminarea liceului;
-
Atragerea atenției asupra unei
economii mondiale în permanentă schimbare și asupra modului în care aceasta
afectează zona euro;
-
Învățarea unor abilități necesare găsirii unui
loc de muncă atât la nivel local cât și la nivel global;
-
Dezvoltarea competitivității
sistemului de învățământ liceal;
-
Cercetarea sistemului educațional
al fiecărei țări cu focus pe meseriile tradiționale;
-
Dezvoltarea abilităților de
comunicare ale elevilor;
-
Evidențierea importanței unui CV,
Europass și totodată a importanței unor abilități specifice unui interviu
pentru ocuparea unui loc de muncă;
-
Găsirea unor date statistice
asupra cererii și ofertei de muncă în fiecare țară;
-
Pregătirea pentru o experiență de
stagiu european conform specializării și aspirațiilor elevilor;
-
O zi de stagiu cu raport scris
asupra evenimentului;
-
Crearea unui ghid (și a unui
website) cu exemple de documente necesare ocupării unui loc de muncă în
străinătate.
Prima vizită a fost în Bulgaria
în perioada 18-22 noiembrie 2013, în localitatea Kochan.
După vizitarea
școlii, s-a desfășurat prima întâlnire de lucru din cadrul vizitei in Kochan,
în cadrul căreia fiecare echipă a prezentat filmul ”This is me and my country”
și, de asemenea, s-a desfășurat concursul în urma căruia s-a ales logo-ul
proiectului. Țara câștigatoare a fost aleasă prin vot Italia.
Tot
în decursul primei zile, s-a desfășurat vizita în Vaklinovo, o localitate
vecină, unde am putut vedea o expoziție de obiecte tradiționale și totodată am
asistat la o demonstrație de meșteșuguri tradiționale: tors, țesut, etc.
A doua zi s-a desfășurat o vizită de
lucru în orașul Melnik. În drum spre destinația noastră, am avut ocazia să
vizităm un complex viticol unde ni s-a explicat procesul de fabricație si
depozitare a vinului. În Melnik am vizitat o casă-muzeu țărănească unde am avut
ocazia să cunoaștem felul de viață, obiceiurile și tradițiile unei familii
tipice bulgărești.
A treia zi echipele au avut
ocazia să viziteze două fabrici din localitatea Kochan unde au putut vedea
procesul de fabricație și, de asemenea, condițiile de muncă. La sfârșitul vizitei
celei de a doua fabrici a avut loc o masa rotundă în cadrul căreia s-a evaluat
această primă întâlnire în Bulgaria si s-au discutat strategii și metode pentru
a îmbunătăți următoarele întâlniri.
Următoarea
mobilitate va fi în Grecia, Tripoli, în perioada 13-17 ianuarie 2014.
Material realizat de prof. Mocanu
Ionela, coordonatorul proiectului „Traditional Jobs and Acquiring Skills for
New Jobs” la nivelul Liceului Tehnologic „Gheorghe Miron Costin”.
Proiect Comenius - "Traditional Jobs and Acquiring Skills for New Jobs" ("Meserii traditionale si dobandirea de deprinderi pentru meserii noi")
Liceul nostru este beneficiarul unui proiect in cadrul Programului sectorial Comenius din Programul "Invatare pe tot parcursul vietii", cu titlul "Traditional Jobs and Acquiring Skills for New Jobs" care se va derula in perioada 2013-2015.
Tarile partnere sunt:
- Italia (coordonator), liceul tehnologic I.I.S. "CARLO E NELLO ROSSELLI" din orasul Aprilia, Italia;
- Bulgaria, liceul "Sredno obshtoobrazovatelno uchilishte Hristo Smirnenski" din localitatea Kochan, Bulgaria;
- Grecia, liceul "3 GENIKO LYKEIO TRIPOLIS" din localitatea Tripoli, Grecia;
- Turcia, liceul tehnologic "Ozel Fatih Sultan Anadolu Ogretmen Lisesi", din localitatea Nazilli, Turcia;
- Polonia, liceul "IV Liceum Ogólnokształcące im. Karola Kazimierza Kurpińskiego", din localitatea Leszno, Polonia;
- Franta, liceul tehnologic "LYCEE DES METIERS JEAN CAILLAUD", din localitatea RUELLE SUR TOUVRE, Franta.
Obiectivele concrete ale acestui proiect sunt:
- atragerea unui numar cat mai mare de elevi care sa urmeze cursuri universitare;
- sa-i facem pe elevi sa fie mai constienti de schimbarile economice la nivel mondial si felul in care acestea afecteaza piata muncii;
- sa afle mai multe despre deprinderile necesare in anumite meserii;
- sa dezvoltam spiritu de competivitate in randul elevilor;
- dezvoltarea competentelor de comunicare;
- cercetarea sistemului educational al fiecarei tari partenere;
- evidentierea importantei unui CV european
Mobilitatile se vor
derula dupa cum urmeaza:
Bulgaria – 18.11.2013
– 22.11.2013
Grecia – ianuarie 2014
(februarie 2014)
Romania – martie 2014
Turcia – mai 2014
Polonia – octombrie
2014
Italia - decembrie 2014
Franta – februarie 2015
La proiect vor participa membrii comisiei de proiect (prof. Mocanu Ionela - coordonator, prof. Curtomer Semra, prof. Zamfira Florentina, prof. Micu Elena, prof. Asanachescu Sofia, prof. Gradinariu Lacramioara si un numar de 20 elevi ai liceului nostru.
PROIECT LEONARDO
MOBILITATE FLUX I
O minunata experienţă de studiu, de 3 săptămâni, trăită in Granada de elevii Liceului Tehnologic
,,Gheorghe Miron Costin,, Constanţa.
Pentru elevii noştri a fost o experienţă
unică: să-şi perfecţioneze competenţele
profesionale dobăndite până acum în
şcoală, să înveţe reţete noi, să
cunoască bucătăria spaniolă şi nu în ultimul rând să viziteze locuri unice, pline de istorie şi grandoare.
Certificatele Europass dobândite de elevi
deschid noi perspective pentru viitori specialişti în gastronomie şi poate îi vom întălni profesând în restaurante de elită din România sau
Spania.
Ne vom aminti cu plăcere de oamenii întâlniţi în Granada, de prieteniile legate şi de Andalucia.
PROIECT LEONARDO DA VINCI “Tehnologii şi tehnici noi în industria alimentară şi gastronomie”
LICEUL TEHNOLOGIC ,,GHEORGHE MIRON COSTIN,,
CONSTANŢA
B-dul Aurel Vlaicu
nr. 86
Tel. 0341427402/
Fax : 0241/588759
E-mail liceu.tehnologic@yahoo.com
PARTICIPANŢI PROIECT
Elevii selectaţi pentru a participa la
desfăşurarea stagiului de formare din cadrul proiectului de mobilitate LLP- LdV/IVT/2013/RO/232 cu titlul “Tehnologii şi tehnici
noi în industria alimentară şi gastronomie”, Programul Sectorial Leonardo da Vinci, au susţinut probele de evaluare în perioada 5 – 8 noiembrie 2013. În
urma completării fişei de evaluare s-au stabilit participanţii la cele două fluxuri de stagii de formare din cadrul
proiectului:
Nr. crt.
|
Numele şi
prenumele
|
Observaţii
|
1.
|
Ali M. Filis
|
Selectată/ flux 2
|
2.
|
Angheluţă S. Andreea-Valentina
|
Selectată/ flux 1
|
3.
|
Aptula V. Nurhaiat
|
Selectată/ flux 1
|
4.
|
Benza M. Ana-Maria
|
Selectată/ flux 1
|
5.
|
Bercu L.S.
Lavinia - Ştefania
|
Selectată/ flux 1
|
6.
|
Butucea A. Ana-Maria
|
Selectată/ flux 2
|
7.
|
Cocoţan T. Alexandru-Marian
|
Selectată/ flux 1
|
8.
|
Colipcă D. Adrian
|
Selectată/ flux 2
|
9.
|
Dănilă C. Anamaria-Georgiana
|
Selectată/ flux 2
|
10.
|
Hergheligiu V. Mihaela
|
Selectată/ flux 2
|
11.
|
Pavlov A.N. Mircea-Cristian
|
Selectată/ flux 2
|
12.
|
Pelehra M. Georgiana
|
Selectată/ flux 1
|
13.
|
Pitorac M.S. Maria
|
Selectată/ flux 2
|
14.
|
Răduţă P. Ionuţ-Vasile
|
Selectată/ flux 1
|
15.
|
Tănase D. Crina
|
Selectată/ flux 2
|
16.
|
Tănăsoiu L. Larisa-Elena
|
Selectată/ flux 1
|
17.
|
Trifan C.
Mirela-Georgiana
|
Selectată/ flux 2
|
Participanţii răspund de realizarea
în bune condiţii a programului proiectului, conform obiectivelor propuse, cele
două fluxuri de formare se desfăşoară în perioadele: 03 – 23 februarie 2014 şi 17martie
– 06 aprilie 2014.
În perioada 13 decembrie 2013 – 13 martie
2014 elevii vor participa la pregătirea lingvistică - limba spaniolă. Cursul se
va desfăşura în laboratorul de informatică din incinta liceului.
Succes tuturor participanţilor din cadrul
acestui proiect !
Responsabil proiect,
Director prof. Semra Curtomer
Întocmit,
prof. Camelia Zelca
LICEUL
TEHNOLOGIC ,,GHEORGHE MIRON COSTIN,,
CONSTANŢA
B-dul Aurel Vlaicu
nr. 86
Tel. 0341427402/
Fax : 0241/588759
Proiect Leonardo da Vinci - ”Tehnologii și tehnici noi în industria
alimentară și gastronomie” - în școala mea!
LICEUL
TEHNOLOGIC “GHEORGHE MIRON COSTIN” CONSTANȚA,
în anul şcolar 2013 - 2014 este beneficiarul proiectului din cadrul
Programului Sectorial Leonardo da Vinci -
Acţiunea Mobilitate, cu titlul:
”Tehnologii și tehnici noi în industria
alimentară și gastronomie”, LLP – LdV/IVT/2013/RO/232. Proiectul se derulează prin Agenţia Naţională
pentru programe comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale din
cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale. Mobilitatea se desfăşoară în oraşul
spaniol Granada în colaborare cu doi parteneri: supermarketul Autoservicio
Matilde şi organizaţia Agroláchar.
Obiectivul
general al proiectului:
Aprofundarea şi diversificarea formării de
specialitate, în relaţie directă cu piaţa concurenţială a forţei de muncă din
domeniul turismului şi alimentaţiei în vederea creşterii calităţii educaţiei şi
formării pentru o mai bună tranziție de la școală
la viața activă.
Obiectivele specifice:
1.
Dezvoltarea abilităţilor şi deprinderilor practice ale elevilor referitoare la
cunoaşterea şi executarea operaţiilor de bază în vederea obţinerii produselor alimentare şi
gastronomice de calitate superioară.
2.
Aprofundarea de cunoştinţe şi abilităţi de bază privind procesarea alimentelor
şi principiilor gastronomice.
3.
Facilitarea integrării pe piaţa muncii europene prin contactul cu un mediu economic
şi socio-cultural nou.
4.
Dezvoltarea unui parteneriat transnațional care să sprijine mobilitatea
tinerilor și să contribuie la sporirea atractivității și calității educației și
formarii.
Competentele dobândite prin stagiu
corespund celor din Planul cadru OMECI nr. 3423 /2009 anexa 3 calificarea ,,Tehnician în gastronomie”. Conform
OMETC nr.4931/29.07.2008 privind transferul şi recunoaşterea rezultatelor
învăţării dobândite în stagiile de pregătire practică, Liceul Tehnologic
“GHEORGHE MIRON COSTIN” Constanţa va recunoaşte oficial competenţele
dobândite în timpul mobilităţii şi va atribui o parte din punctele prevăzute în
SPP.
Validarea competenţelor dobândite se realizează prin eliberarea următoarelor
documente:
-
certificat Europass Mobility - eliberat de către Liceul Tehnologic “GHEORGHE
MIRON COSTIN” Constanţa care va realiza înscrierea elevilor
în baza de date Europass. Certificatul va fi validat de către instituțiile de
primire, după analiza rezultatelor evaluării finale, realizate de către
tutorele de stagiu. Acesta va cuprinde: obiectivele mobilităţii, conţinutul şi
durata formării, sarcinile de lucru, toate abilităţile şi competenţele dobândite
la fiecare unitate de primire;
-
certificate lingvistice - eliberate de instituţia care va realiza pregătirea
lingvistică, având precizat nivelul de cunoaştere al limbilor engleză/spaniolă;
-
certificat de participare la stagiul de mobilitate – eliberat de instituţiile
de primire care va cuprinde toate competenţele dobândite, altele decât cele profesionale.
Mobilitatea se va desfăşura pe două
fluxuri, între 3.02-23.02.2014 – fluxul
I (8 elevi și un profesor însoțitor), respectiv 17.03-6.04.2014 – fluxul II (8
elevi și un profesor însoțitor).
Implementarea proiectelor europene la nivelul şcolii face parte din
planul de dezvoltare instituţională a Liceului Tehnologic “GHEORGHE MIRON
COSTIN” Constanţa. Dimensiunea europeană a învăţământului este reflectată în
obiectivele generale ale şcolii. Prin utilizarea
mobilităţilor europene în formarea iniţială furnizăm un bun cadru de muncă
pentru educaţia şi instruirea viitorilor absolvenţi. Prin acest proiect
asigurăm succesul procesului de pregătire prin mobilităţi europene, atât la
nivel naţional cât şi la nivel european. Proiectul înseamnă muncă în echipă,
întâlniri ale profesorilor implicaţi, ale elevilor şi părinţilor, ceea ce va
contribui în final la întărirea relaţiilor de colaborare
profesor-elevi-părinţi.
Finalitatea acestui proiect permite o bună
tranziţie a elevilor de la şcoală la viaţa activă şi inserţia sigură pe piaţa
muncii în una dintre cele mai puternice zone turistice ale României, cum este
oraşul şi judeţul Constanţa, care are nevoie de specialişti cât mai bine pregătiţi
în domeniul industriei alimenatre, fără de care nu poate exista un turism de
calitate.
Echipa de implementare a proiectului
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.